Potęgi i pierwiastki
tsuki: Cześć. Mam pewien problem, którego nie potrafię rozwiązać. Niby proste zadanie, a wychodzą mi
jakieś dziwaczne liczby. Za pomoc byłabym bardzo wdzięczna.
Ile jest równa liczba 32√2 : 41,5 ?
16 lut 12:38
16 lut 12:44
Tragos: | 32√2 | | 25 * 21/2 | | 25 + 1/2 | |
| = |
| = |
| = |
| 43/2 | | 22(3/2) | | 23 | |
| 211/2 | |
| = 211/2 − 3 = 211/2 − 6/2 = 25/2 = √25 = √32 = √16 * 2 = |
| 23 | |
4
√2
16 lut 12:46
tsuki: Dziękuje bardzo za dokładne rozpisanie, przez co mogę to zrozumieć.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
16 lut 12:49