Zbadać monotoniczność ciągu
Ja: Proszę o pomoc z tym zadanku
an= 4−13n+5
16 lut 12:27
Tragos: an+1 = ?
16 lut 12:33
Ted: a
n+1−a
n=
| | 1 | | 1 | | −3n−5+3n+8 | | 3 | |
4− |
| −4+ |
| = |
| = |
| ...
|
| | 3n+8 | | 3n+5 | | (3n+8)(3n+5) | | (3n+8)(3n+5) | |
... i wszystko jasne −
16 lut 12:40
Ja: no tak wiem, to wyszło mi an+1= 4−13n=8 potem oblicza sie an+1−an no i tu nie ufam moim
obliczeniom, nie wiem czy jest dobrze obliczone czy nie ale napisze . może ktoś powie mi gdzie
robie błąd
an+1−an=4−13n+8 − (4−13n+5)= − 13n+8 +13n−5= −3n−5+(3n+8)(3n+8)(3n−5)=
3(3n+8)(3n−5) więc ciąg jest rosnący
16 lut 12:58
Ja: hah za poźno wysłałam

dzięki wyniki takie same

czyli nie robię błędu
16 lut 12:59
Ja: a nie jednak robię, czyli znak się nie zmienia przy 3n+5 i ciągle pozostaje na plusie. ja go
zmieniłam i dlatego mianownik wyszedł (3n+8)(3n−5)
16 lut 13:02