granica
audi a3: oblicz granice:
x
2−6x+9=0
Δ=36−36=0
x
1=
6−02=3
x
2=
6+02=3
| | x2−6x+9 | | (x−3)(x−3) | |
limx→3 |
| = |
| =06=0 |
| | x2−9 | | (x+3)(x−3) | |
czy tak jest dobrze?
16 lut 12:06
audi a3: nie jest pewny czy mozna liczyc z delty gdy wyjdzie 0
16 lut 12:14
Trivial: Gdy wyjdzie Δ=0 to znak, że nie zauważyliśmy wzoru skróconego mnożenia.
16 lut 12:15
Trivial: Ale liczyć wzorami jak najbardziej można.
16 lut 12:15
Tragos: jest git
16 lut 12:16
Tragos: inny sposób, bez rozbijania licznika i mianownika na postać iloczynową
| | x2 − 6x + 9 | |
limx−>3 |
| =00 [H] |
| | x2 − 9 | |
| | (x2 − 6x + 9)' | |
limx−>3 |
| = |
| | (x2 − 9)' | |
| | 2x − 6x | | 0 | |
limx−>3 |
| = |
| = 0 |
| | 2x | | 6 | |
16 lut 12:20
Tragos: w ostatnim zapisie w liczniku: 2x − 6 ma być
16 lut 12:20
Madziaaa: Tragos jest najlepszy
16 lut 17:00