Wyznacz monotonicznosc i ekstrema funkcji. Nie wiek jak sie za to zabrac :(
Marekkk: ℯ2x2x−5
16 lut 12:00
Marekkk: w mianowniku jest (2x−5)
16 lut 12:01
asy: Wyznacz najpierw dziedzinę funkcji a potem oblicz pochodna
16 lut 12:53
Marekkk: D: x ∊ R − (52)
e2x 2x−52
Po e2x jest jeszcze [4x−8], a dolny nawias jest caly do kwadratu. Dobrze pochodna policzylem
?
16 lut 15:16
Marekkk: podpowie ktos?
16 lut 17:16
asy: czyli funkcja wyglada tak:
?
16 lut 17:34
asy: tzn. pochodna
16 lut 17:36
Marekkk: Tak dokładnie, Tak mi wyszła pochodna. Dobrze ? bo nie jestem pewien.
17 lut 09:50
asy: zamiast −8, powinno byc −12
D
f = R−{
52}
| | 4e2x(x−3) | |
f'(x) = |
|
|
| | (2x−5)2 | |
D
f' = D
f
| | 4e2x(x−3) | |
f'(x) > 0 <=> |
| > 0 <=> 4e2x(x−3) > 0 <=> x > 3
|
| | (2x−5)2 | |
Zatem funkcja jest rosnąca dla x ∊ (3, ∞)
malejaca dla x ∊ (−∞,
52) u (
52, ∞3)
ekstremum to minimum lokalne w punkcie (3, e
6)
17 lut 10:35
Marekkk: dzieki
17 lut 17:08