Witam, jestem Julian i mam problem z matematyką :)
Julian:
Witam, jestem Julian i mam problem z matematyką

Proszę o pomoc
Zadanko zawarte jest tu:
http://www.speedyshare.com/file/uJE55/Test5aaa.doc
w podpunkcie a wychodzi mi 2. A odpowiedź dobra to 3. Dlaczego?
16 lut 11:42
Julian:
16 lut 12:16
Trivial:
Macierz główna jest postaci
2 −1 k
1 2 −1
1 −2 k
Dla k = 3 liczymy rząd. Sprawdźmy, czy minor stopnia 3 jest niezerowy.
2 −1 3
det 1 2 −1 = 12−1−6 − (6−3+4) = −2 ≠ 0 ⇒ rząd 3.
1 −2 3
16 lut 12:22
Julian: czemu mi więc wychodzi det=12−6+1+3−4−6=0?
16 lut 15:52
Julian:
16 lut 16:02
Julian:
16 lut 16:17
Trivial: No tak +1 powinno być i wtedy wyjdzie 0.
16 lut 16:33