Zadanie z rombem ;)
Enka.: Witam i proszę o pomoc

Dany jest romb ABCD o boku długości 16 cm i polu 128
√3. Oblicz długość dłuższej przekątnej
tego rombu .
pigor: niech
x=?,y, h − szukana dł. przekątnej , dl. rzutu prostokątnego boku na przedłużenie
dolnej podstawy i dł wysokości rombu odpowiednio , to z warunków zadania
kolejno :
16 *h=128
√3 ⇒
h=8√3 i y
2=16
2−(8
√3)
2 ⇒ y
2=4*8
2=3*8
2=8
2 ⇒
y=8 ,
więc
x
2=(16+8)
2+(8
√3)
2 ⇒ x
2=9*8
2+3*8
2 ⇒ x
2=12*8
2 ⇒ x
2= 3*16
2 ⇒
x=16√3 − szukana
długość przekątnej . ...