znajdz sume 19 kolejnych wyrazow ciagu
Problematyczny: Znajdź sumę 19 kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego (an),
poczynając od wyrazu pierwszego,
jeśli a4 + a8 + a12 + a16 = 224
Mam problem jeszcze z ty tym (mam nadzieje ze to już ostatnie )
16 lut 10:34
Aga1: a1+a19=a2+a18=a3+a17=a4+a16 i td
a1+a19=a4+a16
a8+a12=a4+a16
a4+a8+a12+a16=224
2(a4+a16)=224
a4+a16=112
stad
a1+a19=112
(a1+a19)*19
S19=
=
2
16 lut 10:58
Problematyczny: Czyli S19= 1064
dzięki!
16 lut 11:02
pigor: ... otóż z warunków zadania np. tak :
a1+3r+a1+7r+a1+11r+a1+a1+15r=224 ⇔ 4a1+36r=242 /:2 ⇔
2a1+18r=112 ⇔ a1+a1+18r=112 ⇔ a1+a19=112 , zatem
S19=192 *(a1+a19)= 192 * 112= 19 * 56 = 1064 . ...