matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
F.Wymierna
Mat:
Znajdz wszystkie liczby niewymierne a, takie że reszta z dzielenia wielomianu w(x)= x
3
− 4x
2
+x +4 przez dwumian x+a jest równa a
16 lut 10:15
Aga1:
w(−a)=a −a
3
−4a
2
−a+4=a Rozwiąż i wypisz liczby niewymierne
16 lut 10:29