F.Wymierna
Mat: Dwie ujemne liczby wymierne są pierwiastkami wielomianu w(x) = 2x3 +bx2 +cx + 1, gdzie b,c ∊
C.
Wyznacz wszystkie argumenty dla których wielomian przyjmuje wartości niedodatnie.
16 lut 10:13
Aga1: w(1)=0
w(−1)=0
oblicz b i c z tego układu
rozwiąż nierówność
w(x)≤0
16 lut 10:32
Mat: a skąd wiesz, że te miejsca zerowe to −1 i 1
16 lut 14:32
Aga1: Nie doczytałam zadania
Mają być dwie
ujemne wymierne, a nie całkowite, więc trzeba poprawić
bo a
0=1, a
3=2
| | p | |
Pierwiastków wymiernych trzeba szukać wśród liczb |
| |
| | q | |
gdzie p to dzielniki wyrazu wolnego, a q to dzielniki a
3
16 lut 14:58
Mat: A czy np mozna byloby cos pokombinowac ze wzorami Vieta, z nich wyszly by miejsca zerowe lub te
wspolczynniki ?
16 lut 15:07
Aga1: Raczej nie, bo mamy do czynienia z wielomianem 3−go stopnia, a nie funkcją kwadratową.
16 lut 15:11
Zak z rasy joonów : można oczywiście kombinować wzorami Viet'a.
16 lut 15:18
Aga1: ze wzorami dla równań trzeciego stopnia tak, ale po co , jak tym sposobem rozwiązuje się układ
równań z dwiema niewiadomymi.
16 lut 15:23
Zak z rasy joonów : a ze wzorami Viet'a od razu mamy trzeci pierwiastek i później wystarczy tylko podstawić.
16 lut 15:27