Czy styczna do wykresu funkcji określonej wzorem
Problematyczny: Czy styczna do wykresu funkcji określonej wzorem f(x) = √x2 − 5
w punkcie A = (3,2) jest prostopadła do prostej o równaniu 2x + 3y − 3 = 0?
Odpowiedź uzasadnij.
Proszę o pomoc, nie mam pomysłu na zadanie
16 lut 09:12
Aga1: D=(−
∞,−
√5)∪(
√5,
∞)
A=(3,2)
x
0=3, y
0=2
Równanie stycznej
l: y=f
'(x
0)(x−x
0)+y
0
Współczynnik kierunkowy prostej l
A współczynnik kierunkowy prostej l
1 3y=−2x+3
Proste l i l
1 są prostopadłe, bo a*a
1=−1.
16 lut 10:02
Problematyczny: a da się to zrobić bez pochodnej? W szkole średniej jeszcze jej nie miałem...
16 lut 10:11
Aga1: Równanie stycznej do f(x) przechodzącej przez punkt A
ma postać
l: y=a(x−3)+2
układ równań musi mieć tylko jedno rozwiązanie , Δ=0
y=√x2−5
y=a(x−3)+2
Wyliczysz a
i dalej tak samo.
16 lut 10:19