dla jakich wartości parametru m wielomian ma dokładnie dwa różne miejsca zerowe?
Problematyczny: Dla jakich wartości parametru m wielomian:
W(x) = (x−1)(x−2)(x + m − 3)
ma dokładnie dwa różne miejsca zerowe?
Powinienem może coś wymnożyć żeby otrzymać równanie kwadratowe? Proszę o pomoc.
16 lut 08:16
krystek: Masz dwa czyli x+m−3≠0
16 lut 08:39
Problematyczny: czyli po prostu m ≠ 3 − x?
czy muszę jeszcze podstawić za x te miejsca zerowe 1 i 2?
16 lut 08:46
Aga1: Ten wielomian ma trzy miejsca zerowe x1=1, x2=2, x3=3−m.
Wielomian ma 2 różne miejsca zerowe, jeśli
x3−x1 lub x3=x2
3−m=1 lub 3−m=2
Rozwiąż i masz odp.
16 lut 10:09
Problematyczny: czyli m = 2 v m = 1, dzięki!
16 lut 10:17