matematykaszkolna.pl
Witam, jestem Julian i mam problem z matematyką :) Julian: Witam, jestem Julian i mam problem z matematyką emotka Proszę o pomoc 2
 1 1 
∫ (4−x2)dx= 4x−

x3= 5

3 3 
0 − wynosi: to już obliczyłem że 5 i 1/3 − wyraża pole krzywymi y= 4−x2, x=0, x=2, y= ? Jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć o co chodzi z tym co mam wpisać w polu y=? Od czego to zalezy... Dzięki z góry
16 lut 00:10
Artur z miasta Neptuna: y=0 gdyż całka oznaczona = pole powierzchni pod krzywą (gdy ona >0) do osi OX.
16 lut 00:14
Artur z miasta Neptuna: zawsze pole będzie ograniczone przez x=a , x=b (gdzie a i b to granice całkowania) y= f(x) (gdzie f(x) to funkcja całkowana) y= 0 (czyli oś OX)
16 lut 00:15
Julian: i zawsze to będzie 0 Panie Arturze z miasta Neptuna?
16 lut 00:21
Julian: a może inaczej, kiedy jest możliwe że może nie być ograniczone zerem?
16 lut 00:24
Julian: ok wiesz co, chyba już powoli dochodzę do tego co napisałeś. Dzięki !
16 lut 00:27
Artur z miasta Neptuna: emotka Nie będzie przez y=0 ograniczone gdybyś miał (∫ jakaś tam dx − ∫ inna dx) po tym samym obszarze. Bo wtedy pole jakie policzysz to będzie ... pole 'wyższej' funkcji aż do osi OX pole 'niższej' funkcji aż do osi OX ... w efekcie dostając ... pole figury ograniczonej tymi funkcjami pod całkami i granicami całkowania. To co podałem było dla ogólnego przypadku. Teraz zastosuj tą samą logikę dla: ∫(4−x2) dx − ∫ 0 dx teraz to takie 'masło maślane' ale może Ci to pomoże zrozumieć.
16 lut 00:51