Proszę o pomoc
2
| 1 | 1 | |||
∫ (4−x2)dx= 4x− | x3= 5 | |||
| 3 | 3 |

?
Jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć o co chodzi z tym co mam wpisać w polu y=? Od czego to
zalezy...
Dzięki z góry
gdyż całka oznaczona = pole powierzchni pod krzywą (gdy ona >0) do osi OX.
Nie będzie przez y=0 ograniczone gdybyś miał (∫ jakaś tam dx − ∫ inna dx) po tym samym
obszarze.
Bo wtedy pole jakie policzysz to będzie ... pole 'wyższej' funkcji aż do osi OX − pole
'niższej' funkcji aż do osi OX ... w efekcie dostając ... pole figury ograniczonej tymi
funkcjami pod całkami i granicami całkowania.
To co podałem było dla ogólnego przypadku.
Teraz zastosuj tą samą logikę dla:
∫(4−x2) dx − ∫ 0 dx
teraz to takie 'masło maślane' ale może Ci to pomoże zrozumieć.