punkty przegięcia
elena : hej, czy ktoś mógłby sprawdzić mi zadanie z wklęsłości i wypukłości funkcji

y = xe
−x2 D=R
y' = e
−x2 (1−2
2) D'=D
y" = e
−x2 ( 4x
2 −6x) D"=D'
y"=0
0=e
−x2 (4x
2 − 6x) =0 / e
−x2
0= 2x( 2x − 3)
x=0 i 2x−3=0
x=
32
funkcja jest wypukła w przedziałach (−
∞, 0) , (
32,
∞)
f jest wklęsła w przedziale (0 ,
32 ) f ma pkt przegięcia w (0,0) i
(
32 ,
3e<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">322
16 lut 00:02
Artur z miasta Neptuna:
błąd masz w drugiej pochodnej −−− 4x3 powinno być
16 lut 00:11
Artur z miasta Neptuna:
punkty przegięcia to wtedy 0 i +/−√3/2
popraw wtedy także przedziały wypukłości i wklęsłości
16 lut 00:12
elena : aha

a mozesz mi wyjasnić jak teraz będzie przebiegała wklesłość i wypukłość funkcji
16 lut 00:14
16 lut 00:16
elena : czy teraz wypukłość bedzie w przedzialach (− √ 32 , 0) , ( p{ 32 , ∞)
a wklęsłość ( −∞, √3/2 ) , (0, √3{2} )
16 lut 00:19
Artur z miasta Neptuna:
tak
16 lut 00:22
elena : dziękuje
16 lut 00:23
Artur z miasta Neptuna:
a ja chcę jeszcze w drugiego polika
16 lut 00:25