Funkcje
Rose: Wykres funkcji liniowej f(x)=ax+b, a>o przesunięto o wektor [−2, 3]. Otrzymano wykres funkcji
g.
a. Wykres funkcji g można otrzymać przesuwając wykres funkcji f tylko w górę. O ile jednostek?
b. Wykres funkcji g można otrzymać przesuwając wykres funkcji f tylko w lewo. O ile jednostek?
Tylko proszę nie pisać 'na chłopski rozum'. Zadanie potrzebne na wczoraj.
15 lut 22:24
pigor: ...

otóż, z warunków zadania : f(x)=ax+b ⇒ g(x)−3=f(x+2) ⇔ g(x)=f(x+2)+3 ⇔
g(x)=a(x+2)+b+3 , zatem
a) g(x)=ax+2a+b+3 , ... przesuwając wykres f o
2a+b+3 jednostek tylko w górę ;
b) g(x)=a(x+
2a+b+3a) , ... wykres f o
2a+b+3a jednostek tylko w lewo . ...
16 lut 10:49