proszę o rozwiązanie
kacper: | | x3 + x2 − 17 + a | |
Funkcja g(x) = |
| dla argumentu 2 przyjmuje wartość −213 |
| | x2 − 1 | |
oblicz a podaj Dg
15 lut 22:19
Aga1: Za x podstaw 2, za g(x) podstaw −2U{1}[3}
i oblicz a
D=R−{−1,1}
15 lut 22:21
kacper: no podstawiłem i mi nie wychodzi mogłabyś zobrazowac
15 lut 22:22
Aga1: Sorry zle mam

Dg wynosi R/{2}
15 lut 22:23
Aga1: Dla innych jest sprzeczne
15 lut 22:23
Aga1: O 22:23 ktoś się podszył pod mój nick.
15 lut 22:25
kacper: a mogla bys rozwiązac
15 lut 22:26
kacper: co za debil
15 lut 22:26
Aga1: przestań sobie żarty robić ok?
15 lut 22:26
Aga1: No przeciez masz rozwiązanie, chcesz wykres?
15 lut 22:26
kacper: jak bys mogla
15 lut 22:27
Aga1: ok zaraz zrobię
15 lut 22:28
Zak z rasy joonów :
| | x3 + x2 −17 + a | |
w(x) = |
| |
| | x2−1 | |
w(2) = w(2)
mianowniki są takie same więc wystarczy że porównamy liczniki :
−7 = 12 − 17 + a
−7 = −5 + a
a = −2
15 lut 22:36