ciaglosc funkcji
greentea: | | ⎧ | x2−1, gdy x≥1 | |
| Zbadac ciaglosc funkcji: f(x) = | ⎩ | −2x2, gdy x<1 |
|
jak rozwiazac takie zadanie? od czego zaczac?
15 lut 22:02
greentea: Dobra ok już wiem

znalazłam w podręczniku, nie musicie się już trudzić D:
15 lut 22:10
greentea: co za chamstwo... kto sie podemnie podszywa? moze akurat ktos ma czas i moglby mi wytlumaczyc,
a tak nie dosc ze mi nie pomozesz to jeszcze utrudniasz innym
15 lut 22:14
Aga1: Od definicji
Funkcja jest ciągła w x0
jeśli limx→x0f(x)=f(x0)
1) funkcja f ma granicę w punkcie x0
2) granica ta jest równa wartości f(x0)
15 lut 22:14
Aga1: Liczysz granice jednostronne dla x=1
limx→1−(−2x2=−2
limx→1+(x2−1)=12−1=0
Granice jednostronne nie są równe, wobec tego nie istnieje granica, a więc funkcja nie jest
ciągła w 1.
15 lut 22:18
Aga1: Sorki pomyłka

nie jset ciągła poza jedynką, bo to sprzeczność z założeniem
lim ten wynosi −2 dla 0 jak se podstawisz
15 lut 22:20
Aga1: Naprawdę ktoś się podszywa i wprowadza ludzi w błąd.
15 lut 22:23
Aga1: Dokładnie! przestań się podszywać!
15 lut 22:24
greentea: ok dzieki ale nie kumam was i waszego forum. Spytam gdzieś indziej
15 lut 22:25
Aga1: sorry no ale to jakiś idiota sobie żarty robi zostań!
15 lut 22:25
greentea: sorki, moze to glupie pytanie ale czy x0=1 w tym przykladzie?
15 lut 22:30
greentea: greentea: Dobra ok już wiem znalazłam w podręczniku, nie musicie się już trudzić D:
greentea: ok dzieki ale nie kumam was i waszego forum. Spytam gdzieś indziej
te 2 to nie moje
15 lut 22:34
greentea: skończ proszę te dowcipy!
15 lut 22:36
Aga1: Olej go, zaraz pewnie sobie pujdzie. A co do pytania to tak, x0=1
15 lut 22:36
greentea: dzieki wielkie Aga, powoli to ogarniam wszystko
15 lut 22:38
Aga1: spoko

zawsze do usług
15 lut 22:38
Aga1: Ale dziecko miało ubaw , podszywając się pod inne osoby.
16 lut 11:02