romb
malwinka: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Krótsza przekątna rombu, o dł 6cm tworzy z
krawędzią podstawy kąt 60°. Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z krótszą przekątną rombu
kąt 30°. oblicz objętość tego graniastosłupa.
15 lut 21:51
dero2005:

α = 60
o
β = 30
o
f = 6 cm
ponieważ kąt α = 60
o to trójkąt a, a, f jest równoboczny i
a = f = 6 cm
Pole podstawy P
p jest równe
| | √3 | |
Pp = a2 sin 60o = 62 * |
| = 18√3 cm2
|
| | 2 | |
h = 2
√3
V = P
p*h = 18
√3*2
√3 = 108 cm
3
15 lut 23:17