matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy nie wiem jak rozwiązac
karol:
wykonaj działania podaj D
6x+3
− 5
x
2
+2x+1
15 lut 21:49
konrad:
musisz sprowadzić do wspólnego mianownika co do dziedziny x
2
+2x+1≠0 <−− rozwiąż
15 lut 21:52
kacper:
15 lut 23:12
karol:
rozwiąże to ktoś
15 lut 23:12
Mila:
6x+3 ,,,,,,,,,,,,,,,,,, − 5= x
2
+2x+1
6x+3
5(x
2
+2x+1)
−
=
x
2
+2x+1
x
2
+2x+1
15 lut 23:15
karol:
a koncówka
15 lut 23:19
karol:
bo nie moge tego rozwiązac
15 lut 23:21
Mila:
6x+3−5x
2
−10x−5
=
=dalej zredukuj wyrazy podobne w liczniku, potrafisz?
(x+1)
2
15 lut 23:22
karol:
6x−12−5x
2
i z tym
(x+1)
2
15 lut 23:26
Mila:
źle zredukowałeś.
16 lut 00:13