wielomiany
malenstwoxxx: 1.Podaj stopień i wypisz współczynniki wielomianu w.
a)w(x)=−2x5+x
2.Uporządkuj wielomian.Podaj jego stopień i sumę współczynników.
a)w(x)=x+x3+x5−1−x2−x4
b)w(x)=2x6−x3+23x4−x−32x5
3.wyznacz sumę oraz różnicę wielomianów f i g
a)f(x)=x4+x2=x, g(x)=x5+x2+x
4.Uporządkuj wielomiany.Wyznacz ich sumę i różnicę.
b)u(x)=−2x2+4x−x6+2 ,w(x)=−5x+3x2+x6−3x5
5.Oblicz wartość wielomianu dla x=−2,x=0,x=1 i x=3
b)w(x)=−2x3=x2−5x+2
Proszę o pomoc bo wielomiany to dla mnie czarna magia
15 lut 21:47
15 lut 21:48
15 lut 21:49
15 lut 21:49
krystek: 5)
W(−2)=−2(−2)3−(−2)2−5(−2)+2=..
15 lut 21:50