wypuklosc funkcji
zielony: mam takie zadanie: zbadac wypuklosc funkcji f(x) = 3x2−6x+5
no i licze tu podobno jakas pochodna
f'(x) = 6x−6
f''(x) = 6
i co dalej bo pacze i nic nie widze, skad mam wiedziec czy jest wypukla?
15 lut 21:20
krystek: A popatrz na warunek wypukłości! patrzę
15 lut 21:25
zielony: znalezione w sieci: Funkcję rzeczywistą f określoną na zbiorze wypukłym C nazywamy wypukłą,
jeżeli
\forallx1, x2 \in C\ \forall\alpha,\beta \in [0, 1],\,\alpha+\beta=1\ f(\alpha
x1+\beta x2) \leqslant \alpha f(x1)+\beta f(x2).
tylko ja niestety takiego zapisu nie odczytam
15 lut 21:30
krystek: ? Na wykładach nie było się?
15 lut 21:34
zielony: a juz wiem, funkcja nie jest wypukla
15 lut 21:34
Aga1: f">0 odp. funkcja jest wypukła
15 lut 21:37
zielony: aha, czyli jak wiecej niz 0 to wypukla, a jak mniej niz 0 to wklesla, dzieki Aga, tylko czy nie
mozna bylo tak odrazu heh
15 lut 21:40
krystek: Zapamiętasz!
15 lut 21:42
paua: tak
15 lut 21:46