bardzo proszę o pomoc
filip: wyznacz k,aby pierwiastkiem wielomianu
W(x)= x3 + kx2 + k2 − 4 była liczba 2
15 lut 20:29
Trivial:
Liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w ⇔ w(a) = 0.
Podstaw za x → 2. Dostaniesz proste równanie kwadratowe względem k, które trzeba będzie
rozwiązać.
15 lut 20:30
madzia: y=3(x−1)(x+2) zamienić na inne postacie?!
15 lut 20:54
jarke: k=−2
15 lut 21:16
jarek: a moge rozwiązanie bo cos mi nie wychodzi
15 lut 21:32
konrad: zapisz swoje rozwiązanie i powiemy gdzie jest błąd (jeśli jest)
15 lut 21:36
krystek: w(2)=23+k*22+k2−4 i licz
15 lut 21:37
filip: 23+4k+k2−4
8+4k+k2−4
4k2=4
k=1 k= −1
i to jest chyba źle
15 lut 21:41
konrad: no raczej... to nawet nie jest równanie, więc tego nie można rozwiązać
musisz całość przyrównać do zera
15 lut 21:42
Aga1: A co się stało z 4k?
15 lut 21:43
filip: no to juz nie wiem
15 lut 21:45
krystek: A przepisuj uważnie to będziesz wiedział!
15 lut 21:47
Trivial:
8 + 4k + k2 − 4 = 0
k2+4k+4 = 0
(k+2)2 = 0
k=−2.
15 lut 21:47
filip: no dobra wyszedłem na idiotę
i dziękuję
15 lut 21:51