Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu
emis: Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu wynosi 50(1 +2√3) .Przekątna jednej ze ścian
bocznych jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 450 a przekątna sąsiedniej ściany
bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 600 .Oblicz długości krawędzi tego
prostopadłościanu.
Na forum jest − Ale źle
Ma wyjść 5cm,5cm i cm.
15 lut 20:25
emis: Nie oczekuje pełnej odpowiedzi − Proszę mnie tylko naprowadzić, Płaszczyzna podstawy czyli do
przekątnej tak ? czyli nie bede mógł skorzystać z trójkąta równobocznego ani z Pitagorasa
15 lut 20:28
emis:

czerwony β=60
0
zielony α=45
0
15 lut 20:31
emis: ?
15 lut 23:19
Mila: źle rysunek, zaraz zrobię.
15 lut 23:47
Mila:

α=45
β=60
zaraz policzę
15 lut 23:53
Mila: Przy tych danych będzie inny wynik. Jeśli β=30
to krawędzie 5, 5,5√3.
Przeanalizuj treść.
16 lut 00:11