wyznaczyć przedziały wklęsłości, wypukłości i punkty przegięcia
daniel: jak ktoś się zna na rzeczy to może sprawdzić?
y=x−2arctgx
(1+x
2)
2≠0
4x=0
x=0
| | 4*(−1) | | −4 | |
y''(−1)= |
| = |
| =−1 |
| | (1+1)2 | | 4 | |
| | 4*1 | | 4 | |
y''(1)= |
| = |
| =1 |
| | (1+1)2 | | 4 | |
znak zmienia się w drugiej pochodnej czyli istnieje punk przegięcia w punkcie 0
ale jak określić wypukłość i wklęsłość?
asy: Pochodne są obliczone dobrze. Dziedzina: D
f'=D
f = R
Badamy znak f '', zatem :
| | 4x | |
f''(x) > 0 <=> |
| > 0 <=> x > 0
|
| | (1+x2)2 | |
f''(x) < 0 <=> x<0
f''(x) = 0 <=> x=0
Zatem wykres funkcji jest wypukły dla x ∊ (0, ∞)
wykres funkcji jest wklęsły dla x ∊ (−∞, 0)
punkt przegięcia to (0, f(0) ) = (0, 0).