matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Takie pytanie..
Julian:
Mam takie pytanie.. Przykład:
1
∫
xe
x
2
−
1
dx
4
1
1
co się staje z "∫
xe <−−−− " dokładnie z tym iksem? bo
wystawiam przed całkę,
4
4
jednak co sięz "X" dzieje? .. jest on jako jedynka?
15 lut 19:48
Godzio:
1
x
2
− 1 = t
2xdx = dt ⇒
xdx
=
1
2
dt
∫e
x
2
− 1
*
xdx
=
4
1
∫e
t
dt
8
15 lut 19:52