.
77: Funkcja f przyporządkowuje liczbie m sumę odwrotności dwóch rożnych pierwiastków równania
mx2−2mx+m−2=0
a)wyznacz dziedzinę i naszkicuj wykres f
b)dla jakich m funkcje przyjmuje wartości większe niż 4
15 lut 19:38
77: proszę o jakieś wskazówki!
15 lut 19:44
Zak z rasy joonów : m ≠ 0
Δ ≥ 0
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | | −b | | a | | −b | |
| + |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | a | | c | | c | |
teraz tylko podstawić.
15 lut 19:48
Trivial:
Funkcja f jest funkcją f(m), czyli dziedzinę trzeba wyznaczyć ze względu na m, a nie x.
Pierwiastki x
1, x
2 zależą od parametru m.
Skoro pierwiastki są w mianowniku to lepiej niech nie będą zerem (wystarczy założenie
x
1x
2≠0).
Różne pierwiastki równania → Δ ...
Tyle co do dziedziny. Przekształćmy teraz wzór funkcji f(m) w ten sposób
| | 1 | | 1 | | x2+x1 | |
f(m) = |
| + |
| = |
| = ... wzory Viete'a. |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | |
Dalej już pójdzie prosto.
15 lut 19:49
Zak z rasy joonów : Witaj
Trivial 
Mógłbyś mi pomóc w jednym zadanku ?
15 lut 19:52
Trivial: Jeżeli będę wiedział to czemu nie.
15 lut 19:53
77: dziękuje bardzo

własnie o takie wytłumaczenie mi chodziło!
15 lut 19:53
A ku ku:
1/ Δ>0
2/ m≠0
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | | | | −b | |
3/ f(m)= |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | | | | c | |
Rozpatrz 1/ i 2/ i podaj założenia na "m"
D
f = ...........
15 lut 19:53
Zak z rasy joonów : To ja już zakładam nowy temat
15 lut 19:53
A ku ku:
Hej Ty z
rasy......... 
Δ
>0
15 lut 19:55
Zak z rasy joonów : fail xD
15 lut 19:56
A ku ku:
15 lut 19:57
Zak z rasy joonów : omg...
Po jabłku poznałem xD
15 lut 19:58
A ku ku:

15 lut 19:59
Trivial: Wszyscy zmieniają nicki. Gubię się w tym już.

Ale jabłko z daleko widać.
15 lut 19:59
A ku ku:
Witam
Triviala
15 lut 20:00
Trivial:
Witaj witaj.
15 lut 20:23
77: powracam do poprzedniego watku

czy dziedzina m∊(0,
∞)\{2} jest poprawna? wszystko jest
uwzględnione?
15 lut 20:31
Trivial:
1. Aby mówić o równaniu kwadratowym musimy mieć a=m≠0.
| | c | | m−2 | | 2 | |
2. x1x2 = |
| = |
| = 1 − |
| ≠ 0 ⇒ m≠2. |
| | a | | m | | m | |
3. Dwa różne pierwiastki ⇔ Δ > 0
Δ = 4m
2 − 4m(m−2) = 4m
2 − 4m
2 + 8m = 8m
Δ > 0 ⇔ m > 0
OK.
15 lut 20:37
77: dziękuje

mam jeszcze jedno zadanie z którym sobie nie radze

podam , jeśli ktoś by chciał
mi jeszcze pomóc było by miło
| | 4 | | 1 | |
Wykresy f(x)= |
| i g(x)=ax2−b przecinają się w punktach A i B. Punkt S( |
| ;−1) jest |
| | x | | 2 | |
środkiem odcinka AB.
a)oblicz współrzędne A i B oraz współczynniki a i b
15 lut 20:43
;): ?
15 lut 21:09
Trivial:
a = 2, b = 6?
15 lut 21:14
;): własnie jakieś głupoty powychodziły, gdyz nie wiem dokładnie z czego skorzystać. chyba trochę
przekombinowałem. porównałem f=g i wyszedł wielomian a potem chciałem jakoś użyć wzoru na
środek odcinka...
15 lut 21:23
Trivial:
| | 4 | |
f(x) = |
| , g(x) = ax2−b |
| | x | |
A, B − punkty przecięcia funkcji f i g.
A+B = (1, −2)
(1) x
A + x
B = 1
(2) y
A + y
B = −2
Punkty A, B leża na przecięciu funkcji f i g ⇔ ich współrzędne spełniają równania tych funkcji.
Mamy zatem dla funkcji f
Wstawiając do równania (2) i korzystając z równania (1) mamy
| | 4 | | 4 | | xB+xA | | 4 | |
−2 = |
| + |
| = 4* |
| = |
| |
| | xA | | xB | | xAxB | | xAxB | |
(3) x
Ax
B = −2.
Z równania (1) wyznaczamy
(4) x
B = 1−x
A.
Wstawiając do równania (3) otrzymujemy
x
A(1−x
A) = −2
x
A2 − x
A − 2 = 0
Δ = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
x
A1 = −1
x
A2 = 2.
Wyliczając x
B z równania (4) otrzymujemy
x
B1 = 1+1 = 2
x
B2 = 1−2 = −1.
Zauważmy, że są to takie same rozwiązania jak dla punktu A, lecz w odwrotnej kolejności. Możemy
zatem bez straty ogólności przyjąć, że x
A = −1 oraz x
B = 2. Równie dobrze mogłoby być na
odwrót.
Pozostało wyliczyć y
A, y
B. Natychmiast wyznaczamy je z równań (A) i (B).
Zatem punkty A i B mają współrzędne
A = (−1, −4)
B = (2, 2)
Teraz, musimy obliczyć współczynniki a i b. Jako że punkty A i B są miejscami przecięcia
funkcji f i g spełniają równania obu tych funkcji mamy zatem układ równań
y = g(x) = ax
2 − b
A: −4 = a − b
B: 2 = 4a − b
...
15 lut 21:44
;): po raz kolejny BARDZO DZIĘKUJE Trivial
15 lut 21:53
ja: nie ma za co
12 gru 19:46
ja:
12 gru 20:16