Pilne
Sylllll: Ciąg (an) określony jest wzorem an=−2n +15 a0określ na podst definicji ,ze ciąg (an) jest
arytmetyczny. B)Suma ilu początkowych wyrazów ciągu (an) jest równa −140.
15 lut 19:37
Zak z rasy joonów : a
n+1 = −2n − 17
a
n+1 − a
n = −2 więc ciąg jest arytmetyczny o różnicy −2
a
1 = −13
a
n =
| | −13 − 2n + 15 | |
−140 = |
| * n |
| | 2 | |
Proste równanie. Dasz radę.
15 lut 19:51
Zak z rasy joonów : a
1 = 13 a nie −13
15 lut 19:51
Sylllll: an=−2n +5 ,zamiast 15
15 lut 19:54
Zak z rasy joonów : no to :
a
1 = 3
a
n = −2n + 5
wylicz n.
15 lut 19:55
Sylllll: n wyszło mi ujemne możliwe ,a dokładnie −148 ,dobrze ?
15 lut 20:08
Zak z rasy joonów : n nie może ci wyjść ujemne. Musi być naturalne.
15 lut 20:09
Sylllll: No właśnie coś nie tak musi być.
15 lut 20:09
Zak z rasy joonów : dobrze jest.
15 lut 20:27