matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dla jakich wartosci parametru a ciag o wyrazie ogolnym jest zbiezny do granicy
gumniok:
n
3
(n−1)!(−2
a+1
+4
a−1
)
a
n
=
dla jakich wartosci parametru a ciag o wyrazie
(n+2)!
ogolnym a
n
jest zbiezny do granicy −4?
15 lut 19:31
Trivial:
Trzeba policzyć tę granicę.
n
3
(n−1)!(−2
a+1
+4
a−1
)
n
3
=
(−2
a+1
+4
a−1
) =
(n+2)!
n(n+1)(n+2)
1
=
(−2
a+1
+4
a−1
) → −2
a+1
+4
a−1
1
2
1*(1+
)(1+
)
n
n
−2
a+1
+4
a−1
= −4 ...
15 lut 19:35