pigor: ... otóż, zauważ, że funkcja f to postać ...

iloczynowa funkcji kwadratowej więc jedno
miejsce zerowe będzie miała ona wtedy gdy
2sin2α=3cosα+3 ⇔ 2sin2α=3(cosα+1) , a to ma miejsce w danym przedziale (0;2π) na
pewno, gdy
x=π (podstaw sobie to L=P) i być może...

jeszcze na prawo od π ile

)
dlatego zrób sobie wykresy lewej i prawej strony tego równania w jednym układzie współrzędnych
to zobaczysz, bo analitycznie (rachunkowo) to nieciekawa robota np. taka
2sin2α=3cosα+3 ⇔ 4sinαcosα =3cosα+3 i teraz nie mam na to równanie pomysłu chyba , że
wyrazić sinα i cosα w funkcji tg
α2 , ale przeraża mnie ta robota . ...