dowód z planimetrii
Środa:

Udowodnij, że |AM|
2 + |CM|
2 = |BM|
2 + |DM|
2.
Jedyny sposób, jaki przychodzi mi do głowy, to wykorzystanie tw. Pitagorasa po poprowadzeniu
odcinka równoległego do AD i przechodzącego przez M.
Nie wiem tylko, czy to jest dobra metoda. Może ktoś zna inną?
Proszę o jakąś podpowiedź.
15 lut 18:25
rumpek:

metoda dobra, teraz tylko ją odpowiednio wykorzystaj

(dodaje rysunek). Odpowiednio ponumeruj
proste czerwone, które zaznaczyłem i dalej już łatwo
15 lut 18:31
rumpek: dobra nawet chyba to zrobię z nudów

chwilka
15 lut 18:35
rumpek:
1
o
| ⎧ | |GM|2 + |GA|2 = |AM|2 | |
| ⎨ | | (dodajemy stronami)
|
| ⎩ | |MH|2 + |CH|2 = |CM|2 | |
|AM|
2 + |CM|
2 = |GM|
2 + |GA|
2 + |MH|
2 + |CH|
2
2
o
| ⎧ | |MH|2 + |GA|2 = |BM|2 | |
| ⎨ | | (dodajemy stronami)
|
| ⎩ | |GM|2 + |CH|2 = |DM|2 | |
|BM|
2 + |DM|
2 = |MH|
2 + |GA|
2 + |GM|
2 + |CH|
2
3
o
|AM|
2 + |CM|
2 = |BM|
2 + |DM|
2
c.n.u.
15 lut 18:38
Środa: Dzięki

tak właśnie robiłam, ale nie byłam pewna czy dobrze.
15 lut 18:43