.
buhaj: napisz równanie stycznych do okregu
x2+y2−2x+6y+5=0
i prostopadłych do prstej x−2y+2=0
rumpek:
1
o
x
2 + y
2 − 2x + 6y + 5 = 0
(x
2 − 2x + 1) − 1 + (y
2 + 6y + 9) − 9 + 5 = 0
(x − 1)
2 + (y + 3)
2 = 5
S(1,−3) r = √5
2
o
x − 2y + 2 = 0
−2y = −x − 2 / : (−2)
Prostopadła spełnia warunek: a
1 * a
2 = −1
Zatem prostopadła prosta będzie miała y = −2x + b
2x + y − b = 0
3
o
Teraz pozostało obliczyć b, mogę uczynić to na wiele sposobów (jeden z nich to podstawić tę
prostą y = −2x + b pod równanie okręgu, i następnie rozwiązać równanie kwadratowe dla Δ
b = 0)
Ja jednak wybiorę inny sposób − odległość prostej od punktu, mianowicie policzę odległość
prostej y = −2x + b od punktu S(1, −3) (a wiem, że ta odległość wynosi
√5 ), zatem do
dzieła.
d = r
| | |2 * 1 + 1 * (−3) + b| | |
d = |
| |
| | √22 + 12 | |
|b − 1| = 5
b − 1 = 5 ∨ b − 1 = −5
b = 6 ∨ b = − 4
Czyli dwa równania:
y = −2x + 6 ∨ y = −2x − 4
Będzie jak jeżeli się nie pomyliłem