krzysiek199115: 2x+5 dla xE (-nieskonczonosci,-1)
Dana jest funkcja f(x0={
-x+2 dla xE<-1,+nieskonczonosci)
a)Oblicz miejsce zerowe funkcji
b)oblis=cz współrzedne punktu w ktorym wykres przecina oś OY
6 maj 10:06
xpt: a) trzeba obliczyć miejsce zerowe dla x∈(-∞,-1) i dla x∈<-1,+∞)
DLA x∈(-∞,-1)
2x+5=0
x=-2,5
x∈D
DLA x∈<-1,+∞)
-x-2=0
x=-2
~x∈D
x0=-2,5
b) wykres przecina oś OY dla x=0
0 jest w przedziale <-1,+∞)
Więc podstawiamy 0 za x do wzoru y=-x+2
y=-(0)+2
y=2
współrzędne togo punktu to (0,2)
6 maj 13:05