Funkcja liniowa, proste równoległe
Janek: Dla jakiej wartości parametru m podana prosta jest równoległa do prostej 4x+3y+7=0 ?
a) (2m+1)x−y=0
b) (m−1/2)x−1/2y
c) x+my+9=0
Z tymi trzeba mam problem, nie wychodzi mi tak jak jest w odpowiedziach. Pomożecie?
15 lut 17:07
Krzysiek: A jak Tobie wychodzi?
15 lut 17:13
Janek: Podpunkt c zrobiłem, ale a i b nie wychodzi mi. Ktoś ma pomysł?
15 lut 17:15
Krzysiek: Mam pomysł abyś pokazał wyniki, być może odpowiedzi w książce są błędne
15 lut 17:16
Janek: najpierw wyliczam prostą 4x+3y+7=0 to wychodzi, że y= −4/3x−7/3
i teraz dla a)
2mx+x−y=0
−y=−2mx−x
y=2mx+x
no to współczynniki kierunkowe się bada... to 2m=−4/3 i m to jest = −4/6 , a w odpowiedziach
jest −7/6
15 lut 17:17
Janek: AAAAAA już wiem jak.
Niepotrzebnie to mnożyć po prostu zapisać tak:
y=(2m+1)x (po przeksztalceniu tak jest)
i 2m+1=−4/3
wyznaczam m i wychodzi −7/6 . Ale dzięki za fatygę
15 lut 17:23