Asymptota pionowa...
Simply: Chcę sobie policzyć asymptotę pionową. Wyliczyłem sobie dziedzinę, która wyszła: R\{−1;0}
I teraz moje pytanie. Który z punktów nie wchodzących do dziedziny mam wziąć gdy będę obliczał
asymptotę pionową? I dlaczego?
15 lut 16:48
Aga1: Obydwa.
15 lut 16:50
Simply: Dzięki

Dlaczego mam brać obydwa? Gdy przy x→0± wyjdzie mi
∞± (czyli istnieje asymptota pionowa) to po
co mam liczyć przy x→−1± ?
15 lut 17:01
Aga1: Przecież mogą być dwie asymptoty pionowe.
15 lut 17:07
Simply: Dzięki raz jeszcze

Gdy wyjdzie mi asymptota pozioma y=3 to nie muszę już liczyć ukośnej?
15 lut 17:19
Aga1: Nie , bo asymptota pozioma jest szczególnym przypadkiem asymptoty ukośnej, gdzie a=0
15 lut 17:21
Simply: Gdy wyjdzie mi nie zależnie jaka liczba przy asymptocie poziomej to też nie będę musiał liczyć
ukośnej, tak?
15 lut 17:24
Aga1: Jak jest pozioma to ukośnej nie liczysz,
15 lut 17:30
Simply:
Czy tutaj dziedzina to R\{−1;2}?
15 lut 20:02
Aga1:
Źle
x+1>0 i x−2≠0
15 lut 21:27
Simply: Dzięki za poprawę Aga1

A jak ja mam to zapisać w przedziałach?
16 lut 13:32
Simply: | | 2x+1 | |
Czy dziedzina tego wyrażenia y = ln (x + 1) + |
| to: (−1, 2)∪(2,+∞) ? |
| | x−2 | |
17 lut 12:29