MONOTONICZNOŚĆ I EKSTRE FUNKCJI
NIE UMIE MATEMATYKI: | | 3x+5 | |
fx= |
| nie wiem co zrobic w tym przyppadku po obliczeniu pochodnej |
| | −x2+1 | |
15 lut 16:32
15 lut 16:33
NIE UMIE MATEMATYKI: nic mi to nie mowi nie ma takiego przykładu
15 lut 17:08
St.: Uczenie się polega na tym że się UCZYMY a nie przepisujemy bezmyślnie rozwiązania kolegów i
koleżanek które już wiedzą co do czego. Krzysiek podał Ci adres byś się zapoznał/ła z wzorami
bez których ani rusz. Jeśli umiesz wzory pochodna z tego to pikus
15 lut 17:10
NIE UMIE MATEMATYKI: | | 3x2+10x | |
nie wiem czy dobrze pochodna mi wyszłą |
| 2 |
| | −x2+1 | |
tamte łatwiejsze przykłady wiem jak zrobic
15 lut 17:18
St.: +1 w liczniku zapomniałeś
15 lut 17:35
St.: tzn +3 raczej
15 lut 17:35
obliczyc dziedzine funkckji : ale skąd ta +3
15 lut 17:46
St.: | | 3*(−x2+1) − (−2x)(3x+5) | |
f'(x)= |
| |
| | (−x2+1)2 | |
15 lut 17:53
NIE UMIE MATEMATYKI: taak tu St ma racje dzięki wielkie, to teraz podpowiesz co mam zrobic dalej
15 lut 17:59
St.: teraz szukasz dla jakich "x" f'(x) > 0 <−− funkcja rosnąca a dla jakich "x" f'(x) < 0 <−−−
malejąca
potem f'(x)= 0 <−−− ekstremum
15 lut 18:05
NIE UMIE MATEMATYKI: powinno sie to narysować tak , tylko wlasnie nie bardzo wiemm jak to zrobic przez to ze jest
tu mianownik
15 lut 18:08
NIE UMIE MATEMATYKI: wyliczył bym delte ale nie mozna przeciezz bo mianownik jest
15 lut 18:09
St.: mianownikiem się nie przejmuj. Mianownik jest zawsze dodatni bo każda liczba podniesiona do
kwadratu jest dodatnia. Nie koniecznie trzeba to rysować wystarczy obliczyć
15 lut 18:10
St.: potrzebny Ci jest tylko po to żeby wyznaczyć dziedzinę
15 lut 18:11
NIE UMIE MATEMATYKI: dziedzina beda lb R \ −1
15 lut 18:14
St.: Jeśli chodzi o mianownik to przypomnij ze szkoły średniej jak się rozwiązywało równania typu
ax2+bx2+c=0 . podstawiało się x2= t i mamy równanie at2+bt+c=0 z którego łatwo wyznaczyć t
a później wrócić i wyznaczyć x
15 lut 18:14
St.: tzn ax4+bx2+c=0
15 lut 18:17
NIE UMIE MATEMATYKI: czyli bedzie 3t2+10t+3=0 ja [rzpeaszam jak cos bardzo nie czaje ,ale naprawde nie
lubie matmy
15 lut 18:21
NIE UMIE MATEMATYKI: a mozna to z tw bezu
15 lut 18:22
St.: −10t

(a+b)
2 = a
2+2ab+b
2 ale to w ramach przypomnienia

dziedzina jest R / {−1,1}
15 lut 18:26
NIE UMIE MATEMATYKI: znam ten wzorek na kwadrat sumy, a zamiast a i b mam podstawic te trójki co wyszły wczesniej
15 lut 18:35
NIE UMIE MATEMATYKI: proszę o pomoc w dokonczeniu tego przykladu , bo go naprawde nie rozzumiem
15 lut 18:54
St.: No ale czego nie rozumiesz ?
Rozwiąż sobie nierówność :
| 3x2+10x+3 | |
| > 0 w tym przedziale funkcja jest rosnąca tak samo rozwiąż tylko |
| (−x2+1)2 | |
f'(x) < 0
to jest szkoła średnia jeśli nie gimnazjum
15 lut 18:59
NIE UMIE MATEMATYKI: PO ROZPISANIU GÓRY JEST {X+3}{X+1\3} WIEKSZE OD 0
DÓŁ −X2+2*−X2*1+12
I TO SAMO TYLKO MNIEJSZE OD 0 ROZWIAZAC I TLE TAK
15 lut 19:34
16 lut 17:06