wyznacz dziedzinę i asymptoty funkcji f(x)= x arctan x
tasia: wyznacz dziedzinę i asymptoty funkcji f(x)= x arctan x
Dziedzina R
zatem brak asymptot pionowych,
Poziome , ukośne:
| | x arctan x | | π | |
x−>+/−∞ |
| wyszło mi +/− x |
| |
| | x | | 2 | |
| | π | |
x−>+/−∞ x arctan x − +/− |
| = +/− ∞ |
| | 2 | |
brak asymptoty ukośnej i poziomej?
zgadza się?
15 lut 16:29
tasia: pomoże ktoś?
15 lut 16:41
Trivial:
Na pierwszy rzut oka widać, że ta funkcja asymptot pionowych i poziomych mieć nie będzie.
W zapisie pomijam x→±
∞
| | f(x) | | π | |
a = lim |
| = lim arctanx = ± |
| . |
| | x | | 2 | |
| | π | | arctanx ∓ π/2 | |
b = lim (f(x) − ax) = lim x(arctanx ∓ |
| ) = lim |
| =H= |
| | 2 | | 1/x | |
| | | | x2 | | 1 | |
= lim |
| = lim − |
| = lim − |
| = −1. |
| | | | 1+x2 | | | |
A więc mamy dwie asymptoty ukośne
| | π | |
lewostronną y = − |
| x−1. |
| | 2 | |
15 lut 16:51
tasia: a skąd to 1/x w mianowniku?
15 lut 17:06
Trivial: Zapisałem pod regułę H.
15 lut 17:09
tasia: a symb nieoznaczony mamy
15 lut 17:09