matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć
agnieaszka0762:
zad1. Wiedząc,że tgα=3/4 i α jest kątem ostrym oblicz 2sinα +7cosα.
15 lut 16:24
Aga1:
c
2
=(3x)
2
+(4x)
2
c=5x
3x
3
sinα=
=
5x
5
4x
4
cosα=
=
5x
5
3
4
2*
+7*
=
5
5
dokończ
15 lut 16:59