obliczyc całkę
poprawka:((((:(((:((: | | 4x−3 | |
∫ |
| dx mogłby ktoś krok po kroku pomóc mi to zrozumiec prosze |
| | 2x2+2 | |
15 lut 16:13
Trivial: Rozłóż na ułamki proste.
15 lut 16:19
poprawka:((((:(((:((: CZYLI JAK
15 lut 16:21
Trivial:
| 4x−3 | | 4x | | 3 | | 1 | |
| = |
| − |
| * |
| |
| 2x2+2 | | 2x2+2 | | 2 | | x2+1 | |
Dalej już trywialne.
15 lut 16:21
Misia: | | 4x−3 | |
∫ |
| dx= dążymy do tego by w liczniku była pochodna mianownika : |
| | 2x2+2x | |
M'= 4x
widzimy że już mamy pochodną więc rozbijamy całkę na dwie całki :
| | 4x−3 | | 4x | | 3 | | 4x | | dx | |
∫ |
| dx= ∫ |
| − |
| dx = ∫ |
| dx −3 ∫ |
| |
| | 2x2+2 | | 2x2+2 | | 2x2+2 | | 2x2+2 | | 2x2+2 | |
| | 1 | |
to już łatwo jest rozwiązać ( pierwsza przez podstawienie , drugą wyciągasz |
| przed całkę |
| | 2 | |
i stosujesz wzór )
15 lut 16:23
poprawka:((((:(((:((: AHA ICO DALEJ
15 lut 16:23
Misia: podstawiasz w pierwszej : 2x2+2 = t , 4xdx= dt ... w drugiej tylko do wzoru popatrzeć...
15 lut 16:25