fuknjce
aśka: | | 5−√17 | | 5+√17 | |
PILNIE PROSZE O POMOC! Liczby x1= |
| i x2= |
| są pierwiastkami równania |
| | 2 | | 2 | |
x
2 − m
2x − n
2x + mn=0 . Wyznacz m i n.
15 lut 16:11
ciacho: f(x
1)=0
f(x
2)=0
podstaw i sie baw w liczenie
15 lut 16:18
aśka: a konkretniej ?^^
15 lut 16:22
aśka: nadal mi nie wychodzi. Pomoże ktoś?
15 lut 17:43
Aga1: x1+x2=m2+n2⇒m2+n2=5
x1*x2=mn ⇒mn=2
15 lut 19:01
Mila: przekształcamy równanie:
x2 +(−m2−n2) x +mn=0
ze wzorów Viete'a
x1+x2 = −b/a oraz x1* x2=c/a
x1+x2 =m2+n2
x1* x2=m*n
po obliczeniu sumy i iloczynu podanych pierwiastków masz
m2+n2=5
m*n=2
15 lut 21:31
Mila: Rozwiąż układ równan i podaj wyniki.
15 lut 21:32