Zbadaj przebieg zmienności funkcji
tomek: Nudzi się komuś i by rozwiązał krok po kroku takie zadanko:
| | e2x | |
Zbadaj przebieg zmienności funkcji y= |
|
|
| | 2x−5 | |
Z góry dziękuję
15 lut 15:45
tomek: Potrzebuję tylko, zbadać monotoniczność, znaleźć ekstrema funkcji, wyznaczanie asymptot. Pomoże
ktoś?
15 lut 16:41
Aga1: A co zrobiłeś sam?
Zapisz swoje obliczenia.
15 lut 16:42
tomek: | | 4xe2x−10e2x−2e2x | |
Nie wiem czy dobrze wyliczyłem pochodną?, wyszło mi |
| |
| | 4x2−20x+25 | |
teraz nie wiem jak tą pochodną przyrównać do 0
15 lut 17:22
asy: Najpierw zacznij od wyznaczenia pochodnej funcji, a poźniej bierz się za wyliczanie pochodnej i
pozniej dziedzine pochodnej przyrownaj do dziedziny pierwotnej funkcji

No i pochodna źle
wyliczona, (pamietaj ze e
2x to pochodna zlozona)
15 lut 17:27
asy: Przepraszam − mialo byc " najpierw zacznij od wyznaczenia dziedziny funkcji"
15 lut 17:28
tomek: asy napiszesz poprawne wyliczenie pochodnej?
15 lut 17:37
xower: asy, pochodna jest dobrze wyliczona, tylko kwestia uproszczenia, czyli ladniej wyglada gdy
bedzie zapisana tak :
15 lut 17:39
tomek: D(f)=R−{2,5} tak?
I jak teraz tą pochodną przyrównać do 0?
15 lut 17:47
asy: xower − racja, przepraszam, zle przepisalem przyklad do obliczenia pochodnej.
tomek − wracając do zadania

wyznaczamy dziedzine funkcji czyli
2x − 5 ≠ 0
czyli D
f = R\{
52}
D
f' = D
f
teraz :
| | 4e2x(x−3) | |
y' > 0 <=> |
| > 0 <=> 4e2x(x−3) > 0 <=> x − 3 > 0 <=> x > 3
|
| | (5−2x)2 | |
y' < 0 <=> x < 3
y' = 0 <=> x = 3
zatem funkcja jest rosnaca dla x ∊ (3, ∞)
funckja malejaca dla x ∊ (−∞,
52) u (
52, 3)
ekstremum w x = 3
czyli będzie minimum lokalne w pkt (3, e
6)
dzisiaj coś nieogarniety jestem ale chyba dobrze wyszlo
15 lut 17:53
tomek: a maksimum lokalne nie występuje tak?
I asymptoty również nie istnieją?
15 lut 18:22
St.: Czyli jak liczymy 4e2x(x−3) > 0 to tym e2x się nie przejmujemy ? Bo zawsze mam z tym
problem
15 lut 18:35
asy: tomek, maximum nie ma, a jesli chodzi o asymptoty to jest pionowa x = 52
15 lut 18:46
tomek: no tak, nie było by asmptoty gdyby D(f)= tylko R
15 lut 20:53