ciągi liczbowe
połamany ludzik: Masz liczby 3,a,b które tworzą ciąg arytmetyczny oraz liczby a,b,25 które tworzą ciąg
geometryczny. Wyznacz a i b.
15 lut 15:19
elpe: skorzystaj ze zwiazku jaki ZACHODZI miedzy sasiednimi wyrazami ciagu
zrób uklad równań! i jedziesz
15 lut 15:22
połamany ludzik: i dalej nie mam pojecia
15 lut 15:24
elpe: a dla geometrycznego?
15 lut 15:26
połamany ludzik: no wuaśnie nie wiem pojecia
15 lut 15:30
połamany ludzik: b2=a*25?
15 lut 15:31
elpe: tak

i teraz masz juz swoj uklad równań
15 lut 15:32
połamany ludzik: sprobuje rozwiazac
15 lut 15:34
połamany ludzik: wyszlo mi rownanie kwadratowe, √Δ=35 no i mam b1=15 i b2=15 ...
15 lut 15:41
połamany ludzik: tzn b1=15 a b2=−2,5
15 lut 15:42
elpe: no i dobrze

teraz masz taka sytuacje dla ciagu aryt.
3,a,15 i 3,a,−2,5
wylicz a i sprawdź czy spelniaja warunek Ciagu czyli czy R jest stałe

i to samo dla
geometr..

działaj
15 lut 15:49