Oblicz pochodne cząstkowe I rzędu
Pati: Oblicz pochodne cząstkowe I rzędu i II tylko w punkcie a:
a) f(x,y)= x2y3−3xy+12x+y−2
b) f(x,y)= ex/xy
c) f(x,y)= arcsinxy
Sama rozwiązałam i nie jestem pewna wyników. jeśli ktoś mógłby sprawdzić będę wdzięczna.
a) f'x(x,y)= 2xy3−3y+12
f'y (x,y)= 3x2y2−3x+1
f'xx(x,y)= 2y3
f'yx(x,y)= 6xy2−3
f'yy(x,y)= 6x2y
f'xy(x,y)= 6xy2−3
b) f'x(x,y)= [(xex*xy)−(ex*y)]/xy2
f'y(x,y)= (−xex)/xy2
c) f'x(x,y)= 1/√1−y2
f'y(x,y)= 1/√1−x2
z góry dziękuję za odpowiedź
15 lut 15:17