ciag
kam: Ciąg arytmetyczny (an), ktorego początkowe kolejne wyrazy są równe 3, 2
23, 2
13, 2,
1
13, .... jest określony wzorem:
a) an= n +
13
b) an=
10 − n3
15 lut 14:42
kam: pomocy
15 lut 15:36
kam: help me
15 lut 15:55
Aga1: a
1=3
r=a
2−a
1=
a
n=a
1+(n−1)r
Podstaw i oblicz
15 lut 16:08
Huckleberry:
an=a1+(n−1)r ustalasz r podstawiasz do wzoru wykonujesz działąnia i masz wzor tego ciagu
15 lut 16:09
kam: no i wychodzi mi an= 3 + (n −1) * 13 = 3+ 11n= 223 + 13n a to nie jest
prawidłowy wynik, bo ma wyjsc b a nie wiem jak to zrobic
15 lut 16:20
kam: = 3 + (n+1) * 13 = 3 + 13n − 13 = 223 = 13n
15 lut 16:22
kam: + na koncu a nie = sory, I nie wychodzi
15 lut 16:22