Matma rozrzerzona
maturka: Rozwiaz rownanie sin25x=k,gdzie k jest rozwiązaniem równania 4x3−5x2−7x+2=0.
15 lut 14:31
ZKS:
sin
2(5x) = k ⇒ k ∊ <0 ; 1>
4x
3 + 4x
2 − 9x
2 − 9x + 2x + 2 = 0
4x
2(x + 1) − 9x(x + 1) + 2(x + 1) = 0
(x + 1)(4x
2 − 9x + 2) = 0
| | 1 | |
4(x + 1)(x − |
| )(x − 2) = 0 |
| | 4 | |
| | 1 | | √2 | |
sin2(5x) = |
| ⇒ sin(5x) = ± |
| |
| | 4 | | 2 | |
Dokończ.
15 lut 14:40
Ted:
podziel wielomian przez (x−2)
potem dalej rozkładaj
otrzymasz
(x−2)(x−1)(x+1/4) ... i teraz włącz myślenie −
15 lut 14:40
maturka: dzx mam tu jeszcze 1 zadanko Znajdz wszystkie wrtyosci parametru αE(0;2π), dla ktorych funkcja
f(x)=(x+2sin2α)(x+3cosα+3) ma 1 miejsce zerowe. Jak byś mogł mi w tym pomoc
15 lut 14:43