jakim wzorem mogę ...
DZIADZIA: jak sprawdzić czy ciąg jest ciągiem arytmetycznym? a kiedy geometrycznym..
15 lut 14:28
ZKS:
Ciąg arytmetyczny a
n + 1 − a
n = r
| | an + 1 | |
Ciąg geometryczny |
| = q |
| | an | |
15 lut 14:30
kam: arytmetyczny : an=...
an + 1 = ....
an+1 − an=
geom : an: .....
an+1 = ...
an+1an = ...
15 lut 14:30
DZIADZIA:
an=2−n
√2
bn=n(n+1)
cn=3
n−1
czy kazdy z nich musze liczyć czy któryś mogę od razu wyelimonować

?
15 lut 14:36
DZIADZIA: jeśłi mogę prosic o rozpisanie pierwszego przykładu
15 lut 14:37
DZIADZIA: ktory z podanych jest arutmetyczny

?
15 lut 14:44
Mila: an+1 = 2 − (n+1)*√2=2 −n√2 −√2
an+1−an=2−n√2−√2−2+n√2
dokończ i wyciągnij wniosek
15 lut 14:46
kam: w b masz : bn = n(n+1) = n2 + n
bn+ 1 = (n+1)(n+1 +1) = (n+1)(n+2) = n2 + 2n + n + 2 = n2 + 3n + 2
bn+1 − bn = n2 + 3n + 2 − ( n2 +n ) = n2 + 3n + 2 − n2 − n = 2n + 2 to nie jest ciąg
arytmetyczny
15 lut 14:52
DZIADZIA: MIla a czemu tam mam plus w tym zwykłym an (przyklad A) an=2−n
√2)

?
mi wychodzi r=−2n
√2−
√2
15 lut 14:55
kam: cn = 3n − 1
cn +1 = 3n + 1 − 1 = 3n + 3 − 1 = 3n + 2
cn +1 − cn = 3n + 2 − (3n − 1) = 3n +2 − 3n + 1 = 3 r= 3 to jest c ar
15 lut 14:56
kam: w 1 jest r= −√2, poskracaj dokładnie
15 lut 14:57
DZIADZIA: aha już chyba wiem − i − daje plus + √2
15 lut 14:59
DZIADZIA: a r wciagazh arytmetycznych do jakich lliczb należy?
15 lut 15:01
Mila: AD1)
an+1−an=2−n√2−√2−(2−n√2) usuwając nawias zmieniamy znaki
15 lut 15:02
Mila: r∊R
r=0 ciąg stały
r>0 ciąg rosnący
r<0 ciąg malejący.
15 lut 15:09
kam: an= 2 − n√2
an+ 1 = 2 − (n + 1)√2 = 2 − n√2 − √2
an+1 − an = 2 − n√2− √2 − ( 2 − n√2) = 2 − n√2 − √2 − 2 + n√2= − √2 r = −√2
ciag arytmetyczny
15 lut 15:13
DZIADZIA: oki dziekuje
15 lut 15:14
Jolanta: Kam 3n+1 zle napisałeś to jest 3n*3
15 lut 15:16
Jolanta:
15 lut 15:19
Jolanta:
3n+1−1−3n+1=3n*3−3n=3n(3−1)=2*3n
r=2*3n ciąg nie jest arytmetyczny skoro n zmienia sie w zależnosci od wyrazu
15 lut 15:25
kam: dn = 2n +1n
dn+1 = 2(n+1) +1n=1 = 2n+2+1n+1 = 2n +3n+1
dn+1 − dn = 2n +3n+1 − 2n −1n= n(2n +3)(n+1)n − (2n+1)(n+1)(n+1)n =
2n2+ 3nn+1)n = 2n2 +3n −(2n2 + 3n +1)(n+1)n = 2n2 +3n − 2n2 − 3n −1(n+1)n=
1(n+1)n to nie jest c ar
15 lut 15:27
kam: fakt, juz poprawiam
15 lut 15:28
kam: no to DZIADZIA tam c c przykładzie cn+1 = 3n+1 − 1 = 3n * 3 − 1
15 lut 15:31
kam: DZIADZIA a ty masz sprawdzic kroty jest arytmetyczny czy ktory jest ar a ktory geom?
15 lut 15:32