.
elpe: Wiadomo że suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu (an) wyraża się wzorem: Sn=2n2+3n
A) wyznacz wzór ogólny tego ciągu
moje pytanie brzmi następująco: Czemu robiąc tak:
an = Sn+1− Sn otrzymam zły wynik
an = Sn− Sn−1 a tu poprawny ?
Czy to nie powinno być to samo?
15 lut 14:03
ZKS:
Nie będzie to samo ponieważ
Sn + 1 a1 a2 a3 a4 ... an − 1 an an + 1
− Sn a1 a2 a3 a4 ... an − 1 an
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
an + 1
15 lut 14:07
elpe: dzęki
ZKS
15 lut 14:15
ZKS:
Na zdrowie.
15 lut 14:21