Obliczyć całkę
Julian:
| | 1 | |
Obliczyć całkę ∫ |
| xex2−1 dx |
| | 4 | |
15 lut 13:57
ZKS:
Podstawienie
x
2 − 1 = t
15 lut 14:05
Julian: tak wiem.. ale co dalej?
15 lut 14:07
15 lut 14:08
Aniaa: | | 1 | |
a skad sie wzieło |
| dt? bo mi dt wyszlo 1 |
| | 2 | |
15 lut 14:10
ZKS:
A ile wynosi pochodna z x2 − 1?
15 lut 14:11
Aniaa: xdx=dt pozniej to dzielisz przez 1 bo to dt wyszlo by 11
15 lut 14:13
Aniaa: jakbys mial 2xdx=dt to wtedy wyszlo by ci 12
15 lut 14:14
ZKS:
Pytam się Ciebie ile wynosi pochodna z x2 − 1?
15 lut 14:19
Aniaa: wg mnie by było tak:
podstawienie:
x2−1=t
xdx=dt
14∫xet
=14xex2−1
moge sie mylić.
15 lut 14:23
ZKS:
Pytam się 3 raz ile wynosi pochodna z x2 − 1?
15 lut 14:24
Aniaa: pochodna z x2−1 to samo x a dla dokładności 1x
15 lut 14:24
ZKS:
Napisz (x2 − 1)' = ?
15 lut 14:25
Aniaa: kurcze przepraszam 2x pochodna . moj bład
15 lut 14:25
ZKS:
Dziękuję za odpowiedź. Pytałem się od początku o pochodną o nic więcej.
15 lut 14:27