15 lut 13:54
Szymon: osświeżam
15 lut 14:26
Ted:
... a gdzie moment dla B

?
15 lut 14:32
Szymon: a dlaczego moment dla B ? Liczyłem tylko moment względem punktu A. Mam 3 niewiadome, więc i 3
równania reakcji. Fix=0, Fiy=0 i MiA.
15 lut 14:43
Ted: ...dla A oczywiście... literówka
15 lut 15:13
Szymon: | | P | |
Z momentu dla MiA=0 obliczyłem właśnie Rb= |
| |
| | 2 | |
15 lut 15:42
15 lut 15:46
alfa:
15 lut 16:31
Szymon: A dlaczego to tak wyszło ? Nie rozumiem skąd powstał ten kąt u góry.
15 lut 16:39
alfa:
∑MiB= Q*1+P*sinα*2−M−Ray*2+Rax*2=0
Q=q*2
15 lut 16:39
alfa: Gdzie masz mechanikę, jeśli można spytać?
15 lut 16:43
alfa: Widzę, że kolega z Politechniki Śląskiej. Jeśli chodzi o kąt to masz identyczną sytuację jak w
zadaniu nr 1.
15 lut 16:52
Szymon: Czyli równania reakcji będą wyglądać w ten sposób?:
Fix=0 Rax+P*cosα−Rb*sinα=0 => Rb=
Fiy=0 Ray−P*sinα−q*2+Rb*cosα=0 => Ray=
MiB=0 −M−Ray*2+Rax*2+P*sinα*2+q*2*1=0 => Rax=
15 lut 17:00
alfa: Tak, dokładnie.
15 lut 17:08
15 lut 17:13
alfa: To jest układ złożony jak widzę, więc musisz rozdzielić to na trzy układy.
15 lut 17:58
Szymon: hm. Tylko w jakich miejscach to podzielić ?
15 lut 18:09
alfa: Musisz wziąć pod uwagę te punkty D,E,F. Generalnie nie może być więcej niewiadomych niż równań.
Powinieneś mieć podobne zadanie w notatkach z wykładów.
15 lut 18:34