Wyznacz rzut prostokątny punktu
czesio: Wyznacz rzut prostokątny punktu D(7,7,8) na płaszczyznę przechodzącą przez punkty A(12,0,0)
B(0,9,0) C(0,0,6).
Jak rozwiązywać tego typu zadania? Mogłby ktoś krok po kroku rozpisać co i jak z tego typu
zadaniami?
15 lut 13:02
Aga1: Najpierw musisz napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez trzy punkty.
15 lut 13:08
czesio: Aga a możesz to zadanie rozwiązać krok po kroku? i będę już sam próbował z następnymi.
15 lut 13:13
Aga1: Masz odp?
15 lut 13:16
czesio: do tego zadanie nie mam odpowiedzi
15 lut 13:31
Aga1:
Wyznacznik macierzy ma być równy zero.
P=(x,y,z) dowolny punkt płaszczyzny
x−x1 y−y1 z−z1
x2−x1 y2−y1 z2−z1
x3−x1 y3−y1 z3−z1
x−12 y z
−12 9 0
−12 0 6
Oblicz wyznacznik
15 lut 13:32
czesio: Wyznacznik wyszedł mi 54x +108z +72y −648
15 lut 14:34
AS: Równanie płaszczyzny
Wektory: AB = [ −12,9,0] , AC = [−12,0,6]
Iloczyn wektorowy
AB x AC = [−12,9,0] x [−12,0,6] = [54 72,108]
Równanie płaszczyzny (nie pełne)
54*x + 72*y + 108*z + D = 0
Dla punktu A mamy 54*12 + 72*0 + 108*0 + D = 0 => D = −648
Równanie plaszczyzny
54*x + 72*y + 108*z − 648 = 0 |:18
3*x + 4*y + 6*z − 26 = 0
15 lut 14:52
AS: W ostatnim rządku ma być ... − 36 = 0
15 lut 15:00
czesio: Dzięki As, szybko i sprawnie Ci poszło, metoda Agi również dobra, bo wynik taki sam
15 lut 15:24
Aga1: Równanie płaszczyzny
3x+4y+6z−36=0
wektor
n
→=[3,4,6]
Punkt D=(7,7,8)
Równanie prostej
x=7+3t
y=7+4t
z=8+6t
Szukanym punktem jest punkt przebicia danej płaszczyzny tą prostą
D
'(7+3t,7+4t,8+6t) należy do płaszczyzny
3(7+3t)+4(7+4t)+6(8+6t)−36=0
Rozwiąż równanie wyliczając t i podstaw do D
' i otrzymasz odp.
15 lut 16:29
czesio: D'(4,3,2) dobrze to wyliczyłem?
15 lut 17:13
Aga1: Mi też tak wyszło.
15 lut 17:19
czesio: Jeszcze raz dziękuję Ci za pomoc...widać, że matme masz w małym palcu
15 lut 17:23
czesio: podasz mi swój e−meil, bo mam kilka zadań rozwiązanych, byś zerknęła czy dobrze je rozwiązuje,
oczywiście jakbyś miała chwilę czasu...
15 lut 17:26
Aga1: Nie jestem tego pewna.
15 lut 17:26
czesio: nie jesteś pewna podawania e−meila? czy tego zadania?
15 lut 17:39
Aga1: Nie jestem na bieżąco w tym temacie, ale pisz zadania na forum, to może ktoś Ci pomoże.
Pozdrawiam.
15 lut 19:20