układ cramera
Różą: Dla układu równań ;
{−2x+y−2z=7
2x−2y−z=2
−2x+y−z=−5
a) sprawdź czy jest to układ cramera?
b) oblicz wyznaczniki wzorów.
wzorując sie na notatkach :
detA= −2 −1 2
2−2−1
−2 1 −1 = 10
det A1=7−1 2
2 −2 −1
−5 1 −1=8
detA2=−2−7 2
2 2 −1
−2−5−1=19
detA3=−2−1−7
2−2 2
−2 1 −5=−8 ze wzoru x = A1/A=4/5
y=A2/A=19/10
z=An/A =−4/5 dobrze to zrobiłam?
15 lut 12:19
Zak z rasy joonów : detA źle
detA1 też źle
reszty na razie nie sprawdzam.
Podstaw prawidłowo.
15 lut 12:41
maniek: detA=−16
det A1=−2
15 lut 12:48
Zak z rasy joonów : Jak wy liczycie te wyznaczniki?
W = 2
W
x = 44
W
y = 54
W
z = −24
x = 22
y = 27
z = −12
sprawdźmy :
−2x + y − 2z = 7
−44 + 27 + 24 = 7
7 = 7

2x − 2y − z = 2
44 − 54 + 12 = 2
2 = 2

−2x + y − z = −5
−44 + 27 + 12 = −5
−5 = −5

odp:
x = 22
y = 27
z = −12
15 lut 12:55
maniek: hmm spokoo jak to jest zrobione?
15 lut 13:00
Różą: jezeli chodzi o układy camera jednak ich nie ogarnę
15 lut 13:02
31 gru 14:48