zbiory
needhelp: Zbiór A: y≤−x−1
Zbiór B: y≥x2 +kx − k2
x,y∊R
Podaj wartosci k dla ktorych zbiory A i B sa rozlaczne.
15 lut 11:40
Rafał274:
Przyrównujemy dwie takie funkcje :
−x−1 = x2 + kx − k2 ⇔ x2 + (k+1)x − k2 + 1 = 0 = g(x);
Liczymy Δ=(k+1)2 +4(k2−1) = k2 + 2k + 1 + 4k2 − 4 = 5k2 + 2k − 3
Funkcja g(x) nie może mieć pierwiastków aby została zachowana rozłączność pomiędzy tymi
zbiorami.
5k2 + 2k − 3 < 0 ⇔ (k−35)(k+1) < 0 ⇔ k∊(−1; 35)
15 lut 12:19
needhelp: Dzieki wielkie, taki tez wyszedl mi wynik, ale jakos wydalo mi sie malo (jakby rozwiazywac
graficznie to wychodziloby ze tych parabol moznaby wyznaczyc nieskonczonosc
15 lut 22:33
Rafał274: Bo ich jest nieskończoność, przedział wartości parametru k ma nieskończenie wiele elementów.
15 lut 23:34